Ubuntu server installeren

een dedicated web server installeren met Apache, MySQL en PHP

Alle websites draaien op een server. In deze tutorial laat ik je zien hoe je een dedicated server met Apache, MySQL en PHP kan installeren op een (oude) computer.

Wat gaan we doen?

  • Downloaden Ubuntu server
  • Ubuntu server installeren.
  • Installeren OpenSSH server, zodat je de server van afstand kan beheren.
  • Installeren van Apache, MySQL en PHP (LAMP).

Om deze tutorial te volgen heb je het volgende nodig:

  1. Een (oude) computer om te gebruiken als server
  2. Een CD brander en een lege CD om Ubuntu server op te installeren
  3. Tijd. Het installeren van een Ubuntu server kan tijdrovend zijn, vooral als je een probleem tegenkomt.

1. Downloaden van Ubuntu server

Voordat we kunnen beginnen met het installeren van Ubuntu, moeten we deze eerst downloaden en branden op een CD. Ga naar www.ubuntu.com en klik op downloaden, klik vervolgens op Ubuntu server. Selecteer hier of je computer 64-bit of 32-bit is en klik op "Get Ubuntu 12.04 LTS".

-advertentie-

Nu gaan we de ISO (het bestand wat je hebt gedownload) branden op een lege CD. Als je niet weet hoe dit moet, kijk dan op https://help.ubuntu.com/community/BurningIsoHowto

2. Ubuntu Server installeren

Nu je Ubuntu hebt gedownload en gebrand op een CD, kunnen we beginnen met de installatie. Plaats de CD en laat de computer opstarten vanaf de CD. Nu de computer is opgestart zie je het volgende scherm:

Selecteer je taal (ik raad Engels aan), druk op enter. Nu zie je het volgende scherm:

Selecteer "Install Ubuntu Server" en de installatie gaat beginnen.

Als eerste zal er gevraagd worden welke taal je wilt gebruiken. Selecteer hier je taal (ik kies altijd Engels). Selecteer vervolgens je locatie (om Nederland te selecteren klik op "other", "Europe" en dan "Netherlands"). 

Nu zal er gevraagd worden om automatisch je toetsenbordindeling te detecteren. Persoonlijk kies ik altijd voor "no" omdat het sneller is om een standaard Amerikaans toetsenbord te selecteren.

Nadat je dit hebt gedaan zie je een heleboel laadschermen. Deze schermen passeren meestal snel en zonder al te veel problemen. 

Als al deze laadschermen klaar zijn, wordt er gevraagd naar een hostname. Je kan hier eigenlijk invullen wat je wilt. Ik vul meestal ubuntu-webserver in.

 

Geef nu een gebruikersnaam op. Eerst je volledige naam en vervolgens je inlognaam (meestal je voornaam). Een naam die je beter niet kan gebruiken is "root".

Kies vervolgens een wachtwoord. Het is essentieel dat je een sterk wachtwoord kiest. Een sterk wachtwoord bestaat uit:

  • Minimaal 8 tekens
  • Combinatie van cijfers, kleine letters en hoofdletters
  • Voeg symbolen toe (^&!)

Typ het wachtwoord opnieuw in (om te controleren of je het goed hebt getypt). 

Vervolgens zal er gevraagd worden naar de tijdzone. Kies degene die geldt voor jou.

Na een paar laadschermen wordt er gevraagd welke partitie je wilt gebruiken. Selecteer "Guided - Use entire disk"

Selecteer de hardeschijf die je wilt gebruiken

Nu wordt er gevraagd of je de wijzigingen wilt doorvoeren. Selecteer <Yes> en druk op enter. De installatie zal nu verder gaan om de schijf te formatteren en het opzetten van de verschillende partities.

Nu begint de daadwerkelijke installatie van Ubuntu. De installatie van Ubunta kan 10 miniuten tot een uur duren. Heb geduld, het komt helemaal goed!

Na de base-install wordt er geprobeerd om de "Package Manager" te configureren. Vul hier je proxy gegevens in, of als je geen proxy wilt gebruiken laat dit leeg en selecteer <continue>

De installatie is bijna klaar. Als het goed is krijg je nu een lijst met verschillende software die we kunnen installeren. Van deze lijst willen we alleen OpenSHH server installeren. Selecteer OpenSSH server en druk op spatie (niet op enter want dan zal de installatie verder gaan).

We zouden ook al LAMP kunnen selecteren, maar ik vind het fijner om dit achteraf te installeren.

Nu wordt de geselecteerde software geinstalleerd met nog wat andere systeemcomponenten.

Eindelijk, de installatie is klaar! Verwijder de CD en druk op <enter>. De computer wordt opnieuw opgestart en als alles goed is gegaan krijg je het volgende scherm in beeld.

Samenvatting in video

Om een idee te krijgen van hoe een installatie van een Ubuntu webserver eruit ziet, zie onderstaande video.

3. Webserver updaten

Voordat we verder kunnen gaan, moeten we er eerst voor zorgen dat de server up to date is. Om dit te doen moet je eerst inloggen. Typ eerst je "username", druk op enter en typ je "password".

Typ nu het volgende:

1
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade

Typ je wachtwoord in (je zult deze niet zien). Nu zal Ubuntu vragen of je wilt doorgaan type 'Y' en druk op enter. Het scherm ziet er als volgt uit

Ubuntu zal nu de nieuwste updates downloaden en installeren. Dit kan een tijdje duren (afhankelijk van je internet verbinding). Als alle updates zijn geinstallerd moet je de computer opnieuw opstarten. Typ het volgende:

1
sudo shutdown -r now

4. Apache, MySQL en PHP installeren

Om toegang te krijgen tot je website op het internet. moeten we een webserver (Apache) installeren. Daarnaast installeren we een database (MySQL) en PHP zodat we bijvoorbeeld gemakkelijk ExpressionEngine kunnen installeren. 

Het installeren van programma's op Ubuntu is heel anders dan het installeren van programma's op Windows of OS X. In Ubuntu installeer je een programma door een commanda in te voeren. Dit commanda zal dan het programma downloaden en installeren.

Om Apache, MySQL en PHP te installeren typ het volgende commando:

1
sudo apt-get install apache2 php5-mysql libapache2-mod-php5 mysql-server

Tijdens de installatie zal MySQL om een root wachtwoord vragen. Je kan hier invullen wat je wilt. Houd er rekening mee dat het veilig is.

Als de installatie klaar is, heb je een werkende webserver. Om te testen of je webserver werkt, moeten we eerst weten wat het ip-adres is. Typ het volgende commando:

1
ifconfig | grep init

Voer het ip-adres, in mijn geval 192.168.2.48, in je webbrowser. Als je het bericht "It works!" in beeld krijgt, weet je dat je installatie is gelukt!